Имунизации

Под понятието имунизация се разбира вкарването в човешки организъм (през устата или чрез инжекции) на ваксини или серуми.

Ваксините се изготвят от живи или умъртвени бактерии или вируси, които са загубили болестотворните си свойства, но са запазили имунотворните. Чрез ваксинирането организмът придобива активен имунитет.

Серумите съдържат готови имунни антитела. Чрез инжектирането им организмът придобива пасивен имунитет (например против тетанус).

С откриването на противовариолната ваксина от Дженър през 1796 година се направи първата стъпка за активна имунизация срещу острите инфекциозни заболявания, които преди това са вземали милиони човешки жертви по света, предимно сред децата.

Шумът и детето

Неправилно се смята, че малкото дете не е чувствително към шума. Специални изследвания са показали, че силният шум оказва влияние върху сърдечната дейност, артериалното налягане и редица други функции на организма. Голямо значение има нивото на шума и за състоянието на нервната система. Под влияние на шума децата стават неспокойни, раздразнителни, трудно заспиват, спят по-малко и често се събуждат. Ето защо, без да изпадаме в крайности, трябва да пазим тишина около детето, а когато то спи, да говорим шепнешком, да не удряме врати и прозорци, да не пускаме радиоапарати или телевизор. Когато детето е будно, също трябва да се избягват високият говор, пускането на домакински уреди, като прахосмукачка, перална машина, миксер и др., близо да малкото дете.

 

Чистотата и детското здраве

Чистотата на жилището трябва строго да се спазва. За почистване на детската стая не трябва да се използува метла. Ако нямате прахосмукачка, почиствайте стаята с влажна кърпа, но не замърсявайте въздуха и не вдигайте прах с метлата. С влажна кърпа се забърсват мебелите, а леглото на детето задължително трябва да се измива ежедневно.

Домашните животни пречат на чистотата в жилището. Котки, кучета, папагали, канарчета не трябва да имат достъп до малкото дете. Те могат да бъдат носители на опасни заболявания -чревни инфекции, токсоплазмоза, пситакоза и др. За предпазване от мухи и комари поставете мрежи на всички прозорци в жилището, а не само в детската стая.

Чистият въздух има голямо значение за здравето на детето. Детската стая трябва да се проветрява и да се осигурява сгряването й от преките слънчеви лъчи при отворени прозорци. Помещението трябва да се проветрява  през студените сезони, като прозорците се отварят за 10—15 минути няколко пъти през деня. През лятото прозорецът се оставя отворен непрекъснато. Най-практични и безопасни са малките горни прозорчета. През тях студеният въздух прониква по такъв начин, че достига до детето вече затоплен. Когато детето е навън, за бързо проветряване се отварят срещуположните врати и прозорци.

Увод в хигиена при бебето

Хигиенните грижи за детето и за средата, която го заобикаля, имат голямо значение за неговото здраве. В сравнение с възрастните малкото дете е много по-чувствително към инфекциите. То се ражда със слаби защитни сили спрямо тях и постепенно, в течение на месеци и години, придобива по естествен или изкуствен начин имунитет срещу редица заболявания. Причинителите на инфекциозните заболявания могат да проникнат в детския организъм през храносмилателната система, през дихателната система, през лигавицата на половите органи, през незарасналата пъпна раничка, през кожата, особено ако нейната цялост е нарушена. Ето защо детето, възрастните, които го обслужват, и всички предмети, до които то има достъп, трябва да бъдат безукорно чисти.