Физиология на новороденото бебе

За да прочетеш тема трябва да кликнеш на нея.

Подготовка за посрещане на детето

Подготовка за посрещане на детето

След завръщане от родилния дом майката е заета изцяло с грижите около детето. Ето защо тя трябва да купи някои неща за бебето предварително. Отпуската, която тя получава преди раждането, позволява спокойно да направи избора си, да подреди жилището, да подготви изцяло обстановката, сред която ще заживее най-младият член на семейството.

Къде да живее новороденото? Най-добре е, разбира се, детето и майката да живеят в отделна стая. Но ако такава възможност няма, необходимо е да се определи подходящо помещение в жилището за тази цел. Това трябва да бъде стаята, в която влизат най-малко хора и която в същото време е светла и хигиенична. Ако предстои боядисване или поставяне на тапети, направете това достатъчно време преди раждането, за да могат стените да изсъхнат добре и всякаква миризма на боя, лак или лепило да изчезне.

Грижи за психиката на бременната

Детето е онази малка, но с огромна сила искрица, която дава топлота, нежност в семейството. То е надеждата на идващото утро, стремежът към хубавото и доброто в живота, радостният лъч, озаряващ всеки дом. И може би затова лицето на бъдещата майка излъчва умиление и радостно очакване. В душата й има спокойствие, породено от мисълта за рожбата, носена „под сърцето”. Но много често по нейното лице преминава и сянка. Известно е, че бременната жена е склонна да реагира в дадени случаи по-бурно, отколкото е присъщо за нея до този момент. Някои неприятни усещания, неизбежни по време на бременността, понякога зачестяват и това насочва нейното внимание изключително към състоянието й. Чувството на неизвестност у нея  оказва влияние върху психическото й състояние. Затова е необходимо на бременната жена да се предлагат приятни, интересни занимания и развлечения.

Бременната и нейното дете

Нормалната бременност продължава 280 дни — 10 лунарни месеца или 40 седмици. За нормално протичаща бременност се смята обаче и тази, която продължава от 38 до 42 седмици.

По време на нормално протичащата бременност в организма на бъдещата майка настъпват редица промени, които са най-вече хормонално обусловени. Така например телесното тегло се увеличава с 10—12 кг за сметка на плода, плацентата, около-плодната течност, нарастването на органите, и то предимно на матката и гръдните жлези. Натрупва се повече подкожна мастна тъкан, увеличава се обемът на циркулиращата кръв и на междуклетъчната течност. През втората половина на бременността основната обмяна се повишава с около 20%.

Настъпват редица промени в обмяната на белтъците и въглехидратите. Повишава се количеството кръв, което сърцето изхвърля за 1 минута, като пулсът се ускорява с около 20 удара в минута, чрез което се подхранват главно матката, бъбреците и кожата.