Физиология на новороденото бебе

За да прочетеш тема трябва да кликнеш на нея.

Подготовка за посрещане на детето

Подготовка за посрещане на детето

След завръщане от родилния дом майката е заета изцяло с грижите около детето. Ето защо тя трябва да купи някои неща за бебето предварително. Отпуската, която тя получава преди раждането, позволява спокойно да направи избора си, да подреди жилището, да подготви изцяло обстановката, сред която ще заживее най-младият член на семейството.

Къде да живее новороденото? Най-добре е, разбира се, детето и майката да живеят в отделна стая. Но ако такава възможност няма, необходимо е да се определи подходящо помещение в жилището за тази цел. Това трябва да бъде стаята, в която влизат най-малко хора и която в същото време е светла и хигиенична. Ако предстои боядисване или поставяне на тапети, направете това достатъчно време преди раждането, за да могат стените да изсъхнат добре и всякаква миризма на боя, лак или лепило да изчезне. Предварително в стаята трябва да се махнат всички малки покривчици, възглавнички, дребни предмети, които събират прах и затрудняват почистването. Добре е подът да бъде с настилка, която позволява ежедневно измиване — ламинат, лакиран паркет или боядисани дъски. Килимите не са за предпочитане, но ако държите на тях, те трябва да са подвижни, за да могат често и лесно да се изнасят и почистват. Завесите в детската стая също трябва да са леки и лесно да се перат. Детското легло трябва да се постави на подходящо, добре осветено място, далече от отоплителни тела, а така също и от прозореца. Добре е леглото да не бъде в непосредствена близост с външни стени. През зимата тези стени, особено панелните, охлаждат детето независимо от това, че в стаята температурата е висока.

Легло или кошче? За предпочитане е леглото. В кошчето бебето може да спи само няколко месеца, при това без да има възможност да се обръща и движи свободно в него. Леглото, макар и по-скъпо, ще служи няколко години. Освен това след 8—10-ия месец, то може да се ползува и като кошарка за прохождащото дете. В леглото спокойно можем да оставим бебето само, без да се страхуваме от това, че ще падне. Не ползувайте количката за легло на детето — количката не трябва да се внася в стаята, тя е замърсена от разходката. Освен това много лесно можем да се поддадем на изкушението да го полюлеем преди заспиване и така да създадем един навик, който по-късно ще ни причини много грижи.

Предварително помислете за мястото, където ще преобличате детето и ще правите масажа и гимнастиката му. Не е удобно това да става на детското креватче или на вашето легло, особено ако то е ниско. Леко и спокойно детето се обслужва на висока маса, върху която се постила одеяло и чиста пелена. Размерите на масата трябва да бъдат поне 80/80 см.

Принадлежностите за банята и тоалета също могат да се приготвят предварително. Освен ваничката за къпането са нужни малка кофичка, в която се приготвя вода за изплакване, и съд за поливане. Купете сапуниерка, в която ще поставяте само сапуна на бебето, леген и кофа, най-добре с похлупак, за нечистото бельо. Ако в жилището си нямате постоянно топла вода, един електрически чайник ще бъде удобен и много ще ви улеснява при подмиването на детето.

Грижи за психиката на бременната

Детето е онази малка, но с огромна сила искрица, която дава топлота, нежност в семейството. То е надеждата на идващото утро, стремежът към хубавото и доброто в живота, радостният лъч, озаряващ всеки дом. И може би затова лицето на бъдещата майка излъчва умиление и радостно очакване. В душата й има спокойствие, породено от мисълта за рожбата, носена „под сърцето”. Но много често по нейното лице преминава и сянка. Известно е, че бременната жена е склонна да реагира в дадени случаи по-бурно, отколкото е присъщо за нея до този момент. Някои неприятни усещания, неизбежни по време на бременността, понякога зачестяват и това насочва нейното внимание изключително към състоянието й. Чувството на неизвестност у нея  оказва влияние върху психическото й състояние. Затова е необходимо на бременната жена да се предлагат приятни, интересни занимания и развлечения.

Още в първите месеци всяка бременна жена, а особено тази, която за първи път очаква рожба, започва да мисли за предстоящото раждане. Съвременната жена се интересува и търси отговор на вълнуващите я въпроси в книгите. Вследствие на прочетеното понякога в душата й се заражда страх. Тогава започват „случайните” разговори и търсене на сведения от вече раждали жени. Но дали при тази „информация” всеки може да съобрази какво и как да каже на бъдещата родилка и майка? Естествено не!

Бременната и нейното дете

Нормалната бременност продължава 280 дни — 10 лунарни месеца или 40 седмици. За нормално протичаща бременност се смята обаче и тази, която продължава от 38 до 42 седмици.

По време на нормално протичащата бременност в организма на бъдещата майка настъпват редица промени, които са най-вече хормонално обусловени. Така например телесното тегло се увеличава с 10—12 кг за сметка на плода, плацентата, около-плодната течност, нарастването на органите, и то предимно на матката и гръдните жлези. Натрупва се повече подкожна мастна тъкан, увеличава се обемът на циркулиращата кръв и на междуклетъчната течност. През втората половина на бременността основната обмяна се повишава с около 20%.

Настъпват редица промени в обмяната на белтъците и въглехидратите. Повишава се количеството кръв, което сърцето изхвърля за 1 минута, като пулсът се ускорява с около 20 удара в минута, чрез което се подхранват главно матката, бъбреците и кожата. Артериалното налягане през първата половина на бременността спада с 5—10 мм живачен стълб, за да се покачи постепенно до нормалното си ниво в края на бременността. Ускорява се и се задълбочава дишането, чрез което се осигурява достатъчно кислород за плода. Увеличават се и бъбречните функции и съществува повишена склонност към съсирване на кръвта.