Подготовка за посрещане на детето

Подготовка за посрещане на детето

След завръщане от родилния дом майката е заета изцяло с грижите около детето. Ето защо тя трябва да купи някои неща за бебето предварително. Отпуската, която тя получава преди раждането, позволява спокойно да направи избора си, да подреди жилището, да подготви изцяло обстановката, сред която ще заживее най-младият член на семейството.

Къде да живее новороденото? Най-добре е, разбира се, детето и майката да живеят в отделна стая. Но ако такава възможност няма, необходимо е да се определи подходящо помещение в жилището за тази цел. Това трябва да бъде стаята, в която влизат най-малко хора и която в същото време е светла и хигиенична. Ако предстои боядисване или поставяне на тапети, направете това достатъчно време преди раждането, за да могат стените да изсъхнат добре и всякаква миризма на боя, лак или лепило да изчезне. Предварително в стаята трябва да се махнат всички малки покривчици, възглавнички, дребни предмети, които събират прах и затрудняват почистването. Добре е подът да бъде с настилка, която позволява ежедневно измиване — ламинат, лакиран паркет или боядисани дъски. Килимите не са за предпочитане, но ако държите на тях, те трябва да са подвижни, за да могат често и лесно да се изнасят и почистват. Завесите в детската стая също трябва да са леки и лесно да се перат. Детското легло трябва да се постави на подходящо, добре осветено място, далече от отоплителни тела, а така също и от прозореца. Добре е леглото да не бъде в непосредствена близост с външни стени. През зимата тези стени, особено панелните, охлаждат детето независимо от това, че в стаята температурата е висока.

Легло или кошче? За предпочитане е леглото. В кошчето бебето може да спи само няколко месеца, при това без да има възможност да се обръща и движи свободно в него. Леглото, макар и по-скъпо, ще служи няколко години. Освен това след 8—10-ия месец, то може да се ползува и като кошарка за прохождащото дете. В леглото спокойно можем да оставим бебето само, без да се страхуваме от това, че ще падне. Не ползувайте количката за легло на детето — количката не трябва да се внася в стаята, тя е замърсена от разходката. Освен това много лесно можем да се поддадем на изкушението да го полюлеем преди заспиване и така да създадем един навик, който по-късно ще ни причини много грижи.

Предварително помислете за мястото, където ще преобличате детето и ще правите масажа и гимнастиката му. Не е удобно това да става на детското креватче или на вашето легло, особено ако то е ниско. Леко и спокойно детето се обслужва на висока маса, върху която се постила одеяло и чиста пелена. Размерите на масата трябва да бъдат поне 80/80 см.

Принадлежностите за банята и тоалета също могат да се приготвят предварително. Освен ваничката за къпането са нужни малка кофичка, в която се приготвя вода за изплакване, и съд за поливане. Купете сапуниерка, в която ще поставяте само сапуна на бебето, леген и кофа, най-добре с похлупак, за нечистото бельо. Ако в жилището си нямате постоянно топла вода, един електрически чайник ще бъде удобен и много ще ви улеснява при подмиването на детето.

За банята ще са нужни освен това хавлийка, а за тоалета на седалището — малки хавлиени кърпи. За тампоните, с които ще избърсвате нослето и очите, пригответе една кутия с похлупак. Снабдете се и с малка ножичка със заоблени върхове за изрязване на ноктите. Ако нямате воден термометър, за измерване температурата на водата можете да си послужите временно и със стайния термометър.

Част от дрехите и пелените също могат да се закупят предварително.

Броят на пелените зависи от това, през какъв сезон ще се роди детето и решили ли сте предварително, че ще го повивате. За първите дни във всички случаи са достатъчни 6 комплекта пелени. Освен това независимо от начина на обличане са необходими допълнително още 6 броя правоъгълни тензухени пелени за поставяне между краката.

Пелените се произвеждат и продават у нас в готови комплекти. Но ако майката иска сама да ги приготви, необходимо е да знае следното: размерите за голямата квадратна пелена са 100/100 см, за правоъгълната — 60/100, за тънките пелени — 100/100 за голямата и 60/100 за малката. Пелените трябва да бъдат памучни, без примеси от синтетични влакна — фланела или бархет. Тънките пелени е най-добре да са от тензух. Поръбването се прави така, че ръбът да е плосък, мек и да не дразни кожата на детето. От кръста нагоре детето ще бъде облечено с ризка от трико, най-добре е с отвор по цялата дължина, а не за обличане през главата, и с памучни блузки, също притварящи се отпред или отзад. На първо време са достатъчни по две-три ризки и блузки. Детето бързо ще порасне и размерите на първите му дрешки ще се окажат много скоро неподходящи. Независимо от сезона за извеждане ще бъде необходимо едно вълнено елече без ръкави и една жилетка с ръкави. Спалната торба може да бъде закупена и след раждането. Една памучна шапка (или вълнена, ако е студено) е достатъчна. Ако бебето няма да се повива, нужни са повече от една дузина пликчета, най-малък размер, няколко чифта ритайки и 2—3 чифта -леки памучни терлички. Независимо от това, че сте приготвили памучно одеяло, снабдете се с една пелена, изплетена на ръка или от трико, с която лесно и удобно ще загърнете детето при пренасяне от едно помещение в друго, при изнасяне на открито, ако не е много студено, и при други подобни случаи.

Постелките принадлежности пригответе в зависимост от леглото. Дюшечето трябва да е равно и немного меко, за да не потъва детето в него. Не е вредно ползуването на синтетични материи за пълнеж на дюшека, ако той е обвит в памучен калъф.

Възглавничка не е необходима, но ако все пак сте решили да я поставите в леглото, погрижете се тя да не бъде по-висока от 4—5 см. Не пълнете възглавничката с пух — това може да се окаже причина за възникване на алергични реакции. Ако детето спи без възглавница, под главичката се поставя малка подложка, за да не се замърсява чаршафът.

Юрганчето не е практична завивка. То е тежко и трудно се поддържа чисто. Вълненото или памучното одеяло са подходящи, но те трябва да се поставят в плик.

Не употребявайте нафталин за запазване на детските дрехи. Той е отровен и много опасен за малкото дете.

Когато наближи времето за раждане, добре е да се приготви комплект пелени, изпрани и изгладени, ризка и в зависимост от сезона вълнена пелена, одеяло, шапка, вълнена дрешка. Така бащата ще бъде улеснен при изписването на бебето от родилния дом.

Количката може да закупите и след раждането на детето, но при избора й имайте пред вид няколко неща. През първите месеци от живота бебето се нуждае от удобна количка, в която ще лежи спокойно. Не е правилно новороденото да се извежда в спортна количка, която няма равно дъно. Размерите й трябва да бъдат такива, че и към края на първата година поставеното в нея дете да не опира главичката и крачетата си в преградите. При възможност за избор предпочитайте високата количка. В нея детето ще бъде по-далеч от падащите ниско отровни автомобилни газове. Бялата подплата на вътрешните стени не е най-подходящият цвят. Чистотата на количката при този цвят се поддържа по-лесно, но детето ще се дразни от блясъка на отразените в белите стени слънчеви лъчи.

Най-необходимите прибори за хранене, които трябва предварително да се подготвят, са лъжичка, канче и купичка (най-добре от неръждаема стомана — алпака) за подсладената вода, мензура или градуирано шише за отмерване на течностите. Не бързайте със закупуването на шишета и биберони. Ако се наложи дохранване, това на първо време трябва да става с лъжичка, за да не се отбие бебето.

И така приготвено е най-необходимото за вашето бебе и през първите дни след раждането вие ще можете да се посветите изцяло на него.