Ловци на духове: Замръзналата империя

Необходимото количество кърма

Кърмата, която бебето изсуква през първите 1—2 дни след раждането, е много малко. Въпреки това редовно трябва да го храните, за да привикне, а същевременно и да се стимулира млечната секреция. Към 3-4-ия ден количеството на приетата кърма постепенно се увеличава и в края на първата седмица достига приблизително 65—70 г за едно кърмене или средно 450—500 г дневно. На табл. 5 е показано количеството кърма, която бебето изсуква през първата седмица след раждането.

Между кърменията давайте на детето течности, най-добре преварена подсладена вода (5% захар), а след 2—3-ия месец — шипков чай, който е богат на витамин С. Отначало бебето приема малко течности — 1 до 2 чаени лъжички на прием, но постепенно количеството им се увеличава до 5—6 лъжички. Най-добре е течностите да се дават преди поставяне на детето за сън или след хранене и никога преди хранене.

Достатъчна ли е кърмата ви? Най-сигурният критерий за това е непрекъснатото увеличаване теглото на детето. Това ще узнаете от детската консултация, която трябва да посещавате редовно два пъти месечно.

Таблица 5

Количество на кърмата (в грамове) през първата седмица

Ден след  ражданетоКоличество мляко при отделните кърменияОбщо количество мляко за денонощие 
1——–————
210-1570— 90—100
320—30120—160—200
435—45250—280—300
545—55320—350—380
655—60380—400—420
765—70450-470—500
 
 
Количеството кърма, която бебето изсуква след първата седмица, е показано на табл. 6.
Здравата майка може да отдели около 1 до 1.5 литра кърма дневно. Някои майки, макар и рядко, могат да имат по 3—4 л

 

Таблица   6

Количество на кърмата (в грамове), изсукана от кърмачето през втората до четвъртата седмица

 

Час

Минимално количество

Оптимално количество

Максимално количество

6,00110

120

130

9,00

100

110

120

12,00

90

100

110

15,00

80

90

100

18,00

70

80

90

21,00

75

80

85

24,00

65

70

75

общо денонощно

590

690

710

 

мляко на ден, но има майки и с по-малко кърма, отколкото е необходимо за детето. За да увеличат кърмата си, те трябва да спазват съветите за увеличаване на кърмата, дадени малко по-нататък. Ако нямате теглилка, можете да се ориентирате по някои вънни белези, дали кърмата ви е достатъчна. Кои са те? Плътните гърди с добре развита жлезна тъкан обещават достатъчно кърма. Формата и големината на гърдите имат съществено значение. Цилиндричните, коничните и не много големите гърди отделят повече мляко в сравнение с малките или големите. Последните обикновено са богати на мастна тъкан, а са бедни на жлезиста. Богатата венозна мрежа и разширяването на ареолата около гръдното зърно говорят за достатъчна секреция. Добре секретиращата гърда обикновено е увеличена, напрегната и топла. Телесната температура под нея е с 0,3 до 0,5 °С по-висока от тази под мишницата.

За достатъчност на кърмата ви говорят и някои белези от страна на детето. Ако то след 2—3 сукателни движения започва продължително да преглъща, имате достатъчно кърма. В тези случаи винаги в ъгъла на устата му има струйка мляко. Детето, което приема достатъчно количество кърма, е спокойно и спи добре. То мокри често и обилно пелените си.

Изпражненията на добре кърмените деца претърпяват известни промени. Първите изпражнения на новороденото (мекониум) са тъмнозелени, даже черни. Ако бебето приема достатъчно кърма, те бързо се променят. На 2—3-ия ден те стават светлозе-лени, а от 3-ия до 4-ия ден — жълти или жълтозелени. Нормално кърмачето се изхожда 3 до 4 пъти в денонощие.

Понякога изпражненията на детето са зелени. Това не бива ла ви тревожи, ако не са редки и не се е увеличил броят на изхожданията. Но ако изпражненията станат редки, даже и да не са зелени на цвят, и ако, се увеличи броят на изхожданията, трябва да потърсите съветите на .лекаря.

Когато детето е гладно, получава отначало запек, а след това — диария. Гладните изпражнения са тъмнозелени, оскъдни по количество, често съдържат слуз.

Ако бебето суче продължително и гълта рядко, кърмата ви най-вероятно с недостатъчна. В тези случаи детето често изпуска гърдата и плаче продължително. Плачът се дължи на болката, предизвикана от разширяването на стомахчето му от погълнатия въздух. Теглото на гладуващото бебе започва да спада. При съмнение за гладуване пробното теглене ще покаже количеството на изсуканата кърма.

Най-важният критерий за достатъчност на кърмата ви е непрекъснатото увеличаване теглото на вашето дете. Това ще узнаете от лекаря в детската консултация, който следи редовно развитието на детето ви.

През първия месец новороденото наддава средно 700 г (от 450 до 950 г).

Непосредствено след раждането детето спада на тегло във връзка с приспособяването към извънутробните условия на жи-от. Това физиологично спадане на теглото не бива да надминава 10% от теглото при раждането. Така напр. ако детето е родено 3400 г, физиологичното спадане не бива да бъде повече от 340 г. Ако се установи по-голямо спадане, трябва да се търсят други причини, най-често недохранване. След началното спадане на теглото около 4-ия ден след раждането новороденото започва да наддава. Теглото при раждане се достига средно между 7-ия и 10-ия ден, най-късно до 14-ия. През първия месец детето израства средно с 3 до 4 см и ако е родено 50 см, става 53 до 54 см.

Можете ли да увеличите кърмата си? Да, съществуват такива възможности. Едно от условията е да спазвате правилата за кърмене, а именно: да не намалявате броя на кърменията, да не замествате нито едно от тях с изкуствено хранене; да се кърми детето само от едната гърда, а при следващото кърмене — от другата. Не забравяйте да изцеждате остатъка от кърмата след всяко кърмене. Не давайте преварена вода на детето с биберон, а винаги с лъжичка. Не използувайте биберон-залъгалка. Той може да бъде причина за намаляване на кърмата ви.

Най-сигурното средство е редовното и пълно изцеждане на гърдата след кърмене. Случва се понякога в началото да нямате достатъчно кърма. Не се тревожете. Млякото ви много бързо ще се увеличи, когато бебето започне енергично да суче. Възможно е още през първите 2—3 седмици след раждането кърмата ви да е повече от необходимата за детето. Млякото ще започне да намалява, ако не освобождавате гърдите от остатъка му след всяко кърмене. Така вие сами ще се лишите от възможността да кърмите детето си. Новородените, слабите и болните бебета, които сучат бавно и вяло, не изсукват напълно гърдите. В тези случаи изцедете остатъка от кърмата и дохранете детето с лъжичка. Когато сте болна и не можете да кърмите, също изцеждайте млякото си и хранете с него бебето. Към изцеждане пристъпвайте и при непълноценни гръдни зърна (плоски или вдлъбнати), но само временно, докато те се оформят и приспособят за нормално кърмене.