Какво не трябва да забравяте при кърмене на новороденото

През първия месец след раждането кърмете бебето. Майчината кърма единствено удовлетворява напълно нуждите му. Дневното количество кърма след втората седмица е приблизително равно на 1/5 от теглото на детето. Най-сигурният критерий, че кърмата ви е достатъчна, е непрекъснатото наддаване на тегло — средно седмично по 200 г. През първия месец детето се кърми през 3 часа 7 пъти в денонощието с 6-часова нощна почивка. Към края на месеца седмото (нощно) кърмене отпада. Ако продължите да го кърмите и през нощта, условният рефлекс се затвърдява и вие ще трябва да кърмите нощем и през следващите месеци, а това е ненужно. Само по препоръка на лекаря нощното хранене се запазва и след първия месец при недоносени, бавно сучещи или недостатъчно наддаващи на тегло кърмачета. Между кърменията на детето се дава преварена подсладена вода.

 

 

Оригвания и повръщания

У някои кърмачета могат да се наблюдават оригвания и повръщания, без да е налице прехранване или заболяване. Характерно за тях е, че не са постоянни, могат да отсъствуват няколко дни и отново да се появят. Понякога те са придружени и от други нервни прояви, напр. двигателно неспокойство, плачливост и др.

За оригванията е характерно, че те се появяват почти веднага след хранене, без предшествуващи явления и усилия, най-често при промяна положението на детето, люлеене, клатене и др. Оригването може да се съпътствува от отделяне на мляко, което обикновено не е променено.

Повръщанията се появяват малко по-късно след хранене, предшествуват се понякога от двигателно неспокойство и напрежение на детето. Повърнатото мляко най-често е съсирено.

Необходимото количество кърма

Кърмата, която бебето изсуква през първите 1—2 дни след раждането, е много малко. Въпреки това редовно трябва да го храните, за да привикне, а същевременно и да се стимулира млечната секреция. Към 3-4-ия ден количеството на приетата кърма постепенно се увеличава и в края на първата седмица достига приблизително 65—70 г за едно кърмене или средно 450—500 г дневно. На табл. 5 е показано количеството кърма, която бебето изсуква през първата седмица след раждането.

Между кърменията давайте на детето течности, най-добре преварена подсладена вода (5% захар), а след 2—3-ия месец — шипков чай, който е богат на витамин С. Отначало бебето приема малко течности — 1 до 2 чаени лъжички на прием, но постепенно количеството им се увеличава до 5—6 лъжички. Най-добре е течностите да се дават преди поставяне на детето за сън или след хранене и никога преди хранене.

Достатъчна ли е кърмата ви? Най-сигурният критерий за това е непрекъснатото увеличаване теглото на детето. Това ще узнаете от детската консултация, която трябва да посещавате редовно два пъти месечно.

Таблица 5

Количество на кърмата (в грамове) през първата седмица

Ден след  ражданетоКоличество мляко при отделните кърменияОбщо количество мляко за денонощие 
1——–————
210-1570— 90—100
320—30120—160—200
435—45250—280—300
545—55320—350—380
655—60380—400—420
765—70450-470—500
 

Дневният Ви режим при кърмене

За вашето здраве и за увеличаване на кърмата ви е необходимо правилно построен дневен режим.

Осигурете си 8 часа сън през нощта и 2 часа през деня. Съчетавайте дневния и нощния си сън с този на детето. Лягайте и ставайте в определено време.

Прекарвайте достатъчно време на чист въздух. Разходката на открито е необходима не само за детето, но и за вас и за кърмата ви. През много студени зимни дни, ако разходката на бебето не може да се осъществи, разходете се без него. Разходка от половин час на ден ще ви освежи и ободри и косвено ще допринесе за увеличаване на кърмата.

Извършвайте ежедневно обикновената си домашна работа. Тя не се отразява вредно на млечната секреция. Избягвайте само тежката физическа и умствена преумора.

Предпазвайте се от нервно напрежение, тревога, болка и всякакви отрицателни преживявания. Те водят до намаляване на кърмата. За вас е необходимо спокойствие. Направете всичко, за да го постигнете.

Непрекъснатото суетене около детето е излишно. То ви лишава от спокойствие и почивка. Ако скучаете, създайте си развлечения — слушайте приятна музика, четете електронни книги.

Не се стремете да се върнете много скоро към предишния си начин на живот — танци, спорт, компании, тежка домашна или производствена работа. Това намалява контакта ви с детето. По този начин вие сама ще бъдете причина за намаляване на кърмата.

Ако имате излишна кърма

Тогава трябва да започнете да я изцеждате. Как се извършва това? Преди изцеждане измийте добре ръцете си с вода сапун и четка. След това измийте гърдите с вода и сапун и избършете гръдните зърна с тампонче памук, напоено с преварена вода. Пригответе изварено градуирано шише. На него поставете изварена стъклена фуния.

Преди изцеждането направете масаж на гърдите, който допринася за по-бързото отделяне на млякото. Масажът се състои от няколко леки кръгови движения на ръцете ви върху гърдите по хода на часовниковата стрелка около ареолата. След масажа преминете към изцеждането. Хванете с палеца и показалеца на дясната си ръка края на ареолата и притиснете млечните канали, а след това движете пръстите напред. 

Бебето след кърмене

След всяко кърмене бебето се нуждае от внимателно и нежно обслужване. Груби движения, люлеене и др. са нежелателни. Те могат да предизвикат повръщане. Доста често след кърмене детето е неспокойно, плачливо, оригва си или повръща. Неспокойствието понякога се придружава и от леко подуване на коремчето. То се дължи на погълнатия въздух при кърменето, особено при бързо сучещи деца или когато кърмата на майката е недостатъчна.

Кърмите ли правилно бебето

Обикновено се смята, че кърменето е много просто и лесно. Приема се, че за провеждането му не са необходими специални знания и опит. В същност това не е така. За да бъде кърменето успешно, е необходимо да спазвате редица правила.

Едно от тях е спазването на личната хигиена. Освен сутрешния тоалет къпете се 2—3 пъти седмично или най-добре вземайте ежедневно душ. Сменяйте по-често бельото си. Преди обслужване на детето прибирайте косата си с чиста кърпа или я завързвайте с панделка. Изрежете ниско ноктите си. Детската кожа е много нежна и лесно ранима. Най-леките одрасквания или охлузвания могат да бъдат причина за тежки гнойни заболявания. Преди кърменето измивайте ръцете си с вода и сапун. Добре е при обслужването на детето да обличате специална престилка. Не е необходимо тя да бъде обезателно бяла, може и цветна, но с нея обслужвайте само бебето и не извършвайте друга домашна работа. Подходяща е престилка, която обгръща тялото и се завързва за гърба. Отпред на престилката е необходимо да има 2 отвора за гръдните жлези. Така по време на кърменето гърдите ще влизат в допир само с престилката. Не препускайте преди кърмене да обтриете гръдното зърно и ареолата с тампонче памук, напоено с преварена вода. След кърменето сгънете престилката така, че тази част, която е била в допир с бебето, да остане отвътре. С това ще я предпазите от замърсяване.

Затруднения при кърменето

Често кърменето е възможно поради различни причини, но най-често това е поради заболявания. Това могат да са чернодробни, туберкулоза, сърдечни… В тези случаи по предписване на лекарите майките не трябва са кърмят децата си. Временно няма да кърмите, когато сте болна от остро инфекциозно заболяване (дизентерия, салмонелоза, грип с усложнения и др.) и сте изолирана в болница, а детето е останало в къщи. През този период изцеждайте гърдите си по 3—4 пъти дневно, за да осигурявате кърма за детето си и да не намалее млечната ви секреция. Ако лекарите разрешат, близките ви могат да прибират кърмата и да хранят с нея бебето. След оздравяването и изписването ви от болницата продължете кърменето както преди заболяването.

При по-слабите заболявания, като кашлица и хрема няма проблем за кърменето. Най-добре е в тези случаи детето да се обслужва от друго лице в отделна стая и да се носи при вас само за кърмене. От вас се изисква да спазвате известните правила за хигиена. Например трябва да закривате устата с марля по време на кърмене. При всяко кърмене изпол-зуцайте изпрана и изгладена маска.

Майката след кърмене

Грижите за гръдните зърна продължават и след започване на кърменето- Тяхната кожа е много нежна, чувствителна и лесно ранима. Не ги оставяйте влажни след кърмене. Засъхналото мляко дразни гръдното зърно. Най-добре е след всяко кърмене да го измивате с преварена вода и да поставяте над него чиста, изгладена марличка. Не го избърсвайте с нея, защото ще го нараните. Тя ще попие водата : ще подсуши гръдното зърно. Между кърменията поставяйте върху гръдните жлези изварена и изгладена марлена кърпа. Тя ще попива спонтанно отделяното мляко и ще предпазва гръдните зърна от триенето им в собствените ви дрехи. Трябва ли да носите сутиен, когато кърмите? Това най-добре ще решите вие. Носенето на сутиен по време на кърменето е полезно. С него ще избегнете неприятното чувство и леката болезненост от спъването на кожата на тежките гърди. Чрез носенето на сутиен се отстранява и леката болезненост в раменете или в гръбначния стълб. Твърдата подложка на сутиена предпазва от неприятното чувство, което се получава при бързи движения и бързо ходене. Носенето на сутиен допринася за изправяне на стойката.

Биберон залъгалка

Сукането е свързано с приятни усещания за бебето. Затова кърмачетата извършват спонтанни смукателни движения. С това се обяснява и лошият навик да си смучат пръстите. Смукането допринася за успокояване и по-бързо заспиване на детето. Затова често му се дава да смуче биберон-залъгалка. Какво е мнението на лекаря?

От хигиенна гледна точка смукането на биберон-залъгалка е неиздържано. Детето постояно го изпуска от устата си. При падането той се замърсява, а да се изварява след всяко падане е невъзможно. Това крие опасност детето да заболее от стомашно-чревни или други заболявания. Но най-голямата неприятност, която биберонът-залъгалка предизвиква, е промяната в челюстите. Продължителното използуване на биберон-залъгалка довежда до деформация на горната челюст. Получава се хлътване на мекото и на твърдото небце. Това хлътване предизвиква стесняване на горната челюст в задната и изпъкване в предната й част.

Неблагоприятно е отражението на биберона и върху психическото развитие на детето. Отдало се на удоволствието от смукането на биберона, то не възприема достатъчно добре въздействията на околната среда. А тези въздействия стимулират неговото психическо развитие.

Профилактика на рахита

За профилактика на рахита от 20-ия ден на живота започнете да давате витамин D непрекъснато, ежедневно, през цялата първа година, а през втората година — само през късната есен, зимата и ранната пролет. Витамин D се дава на капки. Дозира се по следния начин: за нормално развиващи се деца — по 1000 Е дневно; за деца, които не се извеждат достатъчно на слънце, които наддават бурно на тегло, и за недоносени — по 2000 Е; за деца, гледани при лоши условия — по 3000 Е. Витамин D се дава сутрин на гладно, 4/2 час преди храненето с малко кърма. Ударна еднократна доза се прилага по лекарско предписание.

Само даването на витамин D не е достатъчно за профилактиката на рахита. Мерките трябва да бъдат комплексни и да включват правилно естествено хранене, чести разходки на чист въздух, закаляване, масаж и гимнастика. У нас е прието, че през зимните месеци може да се правят кварцови облъчвания, като по същото време не трябва да се дава витамин D.