Ловци на духове: Замръзналата империя

Дневният Ви режим при кърмене

За вашето здраве и за увеличаване на кърмата ви е необходимо правилно построен дневен режим.

Осигурете си 8 часа сън през нощта и 2 часа през деня. Съчетавайте дневния и нощния си сън с този на детето. Лягайте и ставайте в определено време.

Прекарвайте достатъчно време на чист въздух. Разходката на открито е необходима не само за детето, но и за вас и за кърмата ви. През много студени зимни дни, ако разходката на бебето не може да се осъществи, разходете се без него. Разходка от половин час на ден ще ви освежи и ободри и косвено ще допринесе за увеличаване на кърмата.

Извършвайте ежедневно обикновената си домашна работа. Тя не се отразява вредно на млечната секреция. Избягвайте само тежката физическа и умствена преумора.

Предпазвайте се от нервно напрежение, тревога, болка и всякакви отрицателни преживявания. Те водят до намаляване на кърмата. За вас е необходимо спокойствие. Направете всичко, за да го постигнете.

Непрекъснатото суетене около детето е излишно. То ви лишава от спокойствие и почивка. Ако скучаете, създайте си развлечения — слушайте приятна музика, четете електронни книги.

Не се стремете да се върнете много скоро към предишния си начин на живот — танци, спорт, компании, тежка домашна или производствена работа. Това намалява контакта ви с детето. По този начин вие сама ще бъдете причина за намаляване на кърмата.

Ежедневната домашна работа, чистият въздух и разходките най-добре и бързо ще ви възстановят.

Вашата храна, когато кърмите. За количеството на кърмата ви значение имат храната, и течностите. Консумирайте ги в по-голямо количество. Най-добре е то да се определя от апетита ви, който обикновено при кърмене е повишен. Но ако апетитът ви е както преди раждането, старайте се да се храните повече. Не се тревожете от изпълняване. След отбиването на детето ще възстановите предишното си тегло.

Едно от основните изисквания е храната ви да бъде разнообразна и пълноценна. Увеличете храните, съдържащи животински белтъчини — мляко, месо, яйца, сирене, кашкавал, извара и др. Яжте много плодове и зеленчуци.Те са богати на минерални соли и витамини. В менюто си включете умерено количество захарни изделия и тестени храни. Избягвайте консервираните и солените храни. Увеличете течностите. Те са основната част от кърмата. Освен вода приемайте още супи, компоти, боза, нектари, плодови сокове. Ежедневно приемайте по 1/5  до 1 литър мляко (прясно или кисело). То е необходимо за образуването на кърмата. Избягвайте по-големите количества. Възможно е да се отразят зле на апетита ви.

Народните средства, чаевете от различни лечебни растения почти не увеличават кърмата. Червеният лук допринася за увеличаване на кърмата, но специфичният му мирис се предава отчасти на кърмата. Затова го консумирайте в по-малки количества. Възможно е кърмата ви да се увеличи и от орехи, бадеми, варено жито. Смята се, че витамин Е увеличава кърмата.