Годзила и Конг: Нова империя

Бременната и нейното дете

Нормалната бременност продължава 280 дни — 10 лунарни месеца или 40 седмици. За нормално протичаща бременност се смята обаче и тази, която продължава от 38 до 42 седмици.

По време на нормално протичащата бременност в организма на бъдещата майка настъпват редица промени, които са най-вече хормонално обусловени. Така например телесното тегло се увеличава с 10—12 кг за сметка на плода, плацентата, около-плодната течност, нарастването на органите, и то предимно на матката и гръдните жлези. Натрупва се повече подкожна мастна тъкан, увеличава се обемът на циркулиращата кръв и на междуклетъчната течност. През втората половина на бременността основната обмяна се повишава с около 20%.

Настъпват редица промени в обмяната на белтъците и въглехидратите. Повишава се количеството кръв, което сърцето изхвърля за 1 минута, като пулсът се ускорява с около 20 удара в минута, чрез което се подхранват главно матката, бъбреците и кожата. Артериалното налягане през първата половина на бременността спада с 5—10 мм живачен стълб, за да се покачи постепенно до нормалното си ниво в края на бременността. Ускорява се и се задълбочава дишането, чрез което се осигурява достатъчно кислород за плода. Увеличават се и бъбречните функции и съществува повишена склонност към съсирване на кръвта.

По време на бременността могат да настъпят редица изменения на кожата, напр. усилена пигментация, розови ивици от разтягане на кожата по корема, бедрата и гръдните жлези.

Бременността повлиява не само телесните функции, но и психиката на жената. Появяват се внезапни желания към определени храни или питиета. Наблюдава се лабилност на чувствата, възбуденост, подтиснатост. Индивидуалните особености на характера могат да бъдат много ярко проявени или, обратно.

От голямо значение за бременната са постоянните консултации. При тях се преглежда здравето на бременната и нейното дете. Също така се предоставят съвети, които за от значение за развитите то на детето. През това време не трябва да се правят разни диети в храната. За да се развива и расте нормално детето, майката трябва да приема всякакъв вид храна. Поради това храната която тя приема може да нарасне с около 20%. За да расте детето, то се нуждае най-много от белтъчни, защото все пак от тях е изградено тялото на човека. В този случай най-подходящите храни са месо, яйцата, сиренето, млякото, изварата. Въглехидратите и мазнините трябва да са в по-малко количество. Подовете и зеленчуците трябва да бъдат сурови, защото така те съдържат най-много количества витамини. Като става въпрос за тях сред най-важните са А Б и Ц. през последните няколко седмици трябва да се получава повече витамини D. Предпочита се храненият да бъдат повече на брой, но с по-малко количество храна. През този период трябва да се намалят употребяваните въглехидрати, а количеството храна да се запази. За да не де затлъстява може да се извършва домакинка работа, която обаче да не довежда до преумора. Също така не трябва много време да се лежи. Може да се правят разходни на вън или гимнастика в къщи, но тя трябва да бъдат предписана от специалист.