Годзила и Конг: Нова империя

Избор на теракот и фаянс затворени помещения

Облицовката в затворени помещения се отличава принципно от тази на открито, но не се налага да бъде мразоустойчива. Като елемент на украсата тя поема и вътре в сградата същите задачи. Ако на открито трябва да предпазва от дъждовната вода, в помещения като кухни, бани или ниши с душ облицовката трябва да предотвратява проникването на пръски в стената.

Днес често пъти модният ефект малко се надценява. Стенни плочки с тъмна глазура черно, тъмнозелено, тъмносиньо и т.н., обикновено будят възхищение. Без съмнение при прецизно изпълнение се получава привлекателен външен вид. За площите около печката в кухнята, над мивката или ваната, навсякъде, където до облицовката достигат пръски от мазнина, сапун и други подобни, мислете по-практично. Върху тъмната облицовка се вижда всяка пръска. В такъв случай, ако искате повърхността да е винаги красива, ще трябва постоянно да бършете и да лъскате.

Разбира се, и други площи се покриват с плочки – напр. подове на мокри помещения. За кухнята трябва добре да прецените. Ако тя ви служи изключително за готвене, тогава настилането на пода с керамични плочки е напълно подходящо. Ако обаче имате кухня-дневна, в която се и храните, такъв под е твърде студен.

За стените на стълбището се препоръчват плочки с матова глазура, за да не се създава впечатление за баня или кухня. В никакъв случай не бива да употребите същите плочки както в банята или кухнята. Ако успеете да получите хубава комбинация със стъпалата, които също могат /но не е задължително/ да бъдат настлани с плочки, стълбището на къщата ви ще придобие красив вид. Практическата полза от това е, че тези площи лесно се поддържат чисти и не се нуждаят от ремонт. Обобщавайки, искам да направя още една важна препоръка. Когато облицовате площи с глазиран материал, ръководете се от поговорката: „Всичко прекалено е вредно”. В затворени помещения, особено в такива със сравнително висока влажност на въздуха, като например кух. и, бани, ниши за душ, перални и др., с плочки трябва да се облицоват по възможност само площите, които се пръскат. Върху глазираната плочка се кондензира вода. Ако сте облицовали по-голяма част от повърхността, помещението не „диша” и в него от стените постоянно капе вода.

Необходимо е също помещенията, в които голяма част от стените ще облицовате с плочки, да имат водозащитен под, защото стичащата се вода от изпотяването представлява голяма опасност за дървения под.

Искам да ви дам още едно указание. Както на открито, така и вътре в помещенията с плочки могат да се облицоват най-различни съдове, напр. сандъчета за цветя на прозореца. В тези случаи под настилката с плочки трябва да има водо-задържащ изолационен слой. Повече по въпроса можете да прочетете в следващите ни теми.  Важно е, когато проектирате изграждането на такъв елемент, да изберете облицовъчния материал, като се съобразите с техническите изисквания. Ако

стените на ваната ще; са в допир не само с чиста вода, т.е. ако водата ще съдържа примеси, които реагират химически, тогава не бива да употребявате обикновени стенни плочки. Под химически реагиращи примеси разбираме киселини, основи и други вещества с подобно действие. Към тях спадат перилни препарати, фотохимикали, соли за лечебни бани, отчасти дори и средствата за ароматизиране на водата за къпане.

Ако имате намерение да работите с фаянсови плочки за стена, попитайте в специализираните магазини за по-издръжлив материал. Глазирани плочки за подова настилка или цепени плочки можете да употребите без колебание.