Кралството на планетата на маймуните

Лепене на начупени плочки върху маса или друга повърхност

Добре би било с плочки да застелете някоя маса, дъската на прозореца за цветя или плота на стойката за цветя. Тогава влагата от поливането не ще ги поврежда, а разсипаната пръст ще може лесно да се почиства. За тази работа са подходящи глазирани плочки за стена. Най-съществените им качества са ви познати вече от описанията, направени досега.

Тъй като при облицоване на плотове първостепенно значение има комбинирането, само в редки случаи ще използвате плочките с първоначалната им форма и размер. Добър ефект ще постигнете, ако разчупите плочките несиметрично и ги подредите така, както са се разчупили. Плочкаджиите наричат този вид подреждане “трошена мозайка”. Като елемент на оформлението фугата играе първостепенна роля. Картината се оживява особено много, когато се употребят плочки с различен цвят. Имайте предвид обаче, че плочките не са еднакво дебели и внимавайте да не използвате на едно място матова и блестяща глазура. Така ще разкрасите дома си ще му придадете индивидуалност и ще имате нещо собственоръчно направено, което ще ви достави повече радост, отколкото ако сте дали много пари за закупуването му. Същевременно трябва отново да кажа, че това съвсем не е проста работа и че за да стане тя сполучлива, се изисква много търпение и време. Ако не ви харесва неправилната форма на римската мозайка, тогава си измислете някакъв симетричен модел с малко, но добре подхождащи си цветове. Имате неограничени възможности да творите. По този начин можете да си направите например масичка за игра на шах.

В заключение можем да кажем, че най-различни плотове се застилат с фаянсови плочки с цел да се запази и естетически да се оформи носещата основа.